Martin Egter van Wissekerke



Freelance cameraman based in the Netherlands covering news current affairs and documentaries for Dutch national television and foreign broadcasters.


LinkedkedIn http://nl.linkedin.com/in/martinmessage


GMT/UTC +01:00 (CentralEuropeanTime)
















P O R T F O L I O















zaterdag 6 juni 2009

Kinderen van getraumatiseerde militairen. Worstelen met sumo's



Vandaag kwamen de Anjerkinderen voor het eerst bijeen. Het is een groep van kinderen van getraumatiseerde oorlogsveteranen.
http://player.nos.nl/index.php/media/play/tcmid/tcm:5-526343/






Even zijn ze in Nederland. De beste sumo-worstelaars ter wereld. Grote helden zijn het in Japan en ook in Nederland hebben ze veel fans. Zoals Steven (14) en Enzo (13). Zij mochten zelfs met de echte sumo's worstelen...
http://www.nos.nl/jeugdjournaal/artikelen/2009/6/6/worstelenmetsumos.html (artikel)
http://cgi.omroep.nl/legacy/player?/ceres/nos/rest/2009/POW_00195547/bb.20090606.asf (in uitzending na 7min:30sec)


NOS Journaal en Jeugdjournaal van zaterdag 6 juni

1 opmerking:

  1. Gezellig lang weekend voor veteranenkinderen

    Voor kinderen van (jonge) veteranen wordt in september een lang weekend georganiseerd in Doorn. Dit in het kader van een verantwoorde veteranenzorg.


    Er is gelukkig steeds meer aandacht voor de gevolgen van de inzet voor militaire dienst. Tot twintig procent van de Nederlandse veteranen heeft in meer of mindere mate last van deelname aan een militaire missie. Dat varieert van lichte aanpassingsproblemen tot een posttraumatische stress-stoornis (PTSS). Die laatste groep maakt ongeveer vijf procent uit. Natuurlijk blijven de gevolgen niet alleen beperkt tot de veteranen zelf, want de directe omgeving krijgt er ook mee te maken. Er is momenteel een stijgend aantal jongere veteranen en die hebben vaak ook te maken met nog jonge gezinnen. Zo’n gezin moet vaak als eerste de klappen opvangen en dat valt lang niet altijd mee.

    De Anjerkinderen

    In 2008 en 2009 hebben drie jonge meiden de publiciteit gezocht omdat ze ongemerkt problemen van hun vader begonnen over te nemen. Concentratieverlies, agressie, emotionele afvlakking en geheugenverlies, om maar eens wat te noemen. Ze heten de Anjerkinderen, naar het veteranensymbool bij uitstek. Ze begrijpen ook heel goed dat de problemen met hun vader niet persoonlijk opgevat moeten worden, maar het gevolg zijn van een riskant beroep indertijd. En ze begrijpen ook dat je als lotgenoten veel voor elkaar kunt betekenen, door kennis en ervaringen te delen. Daarom organiseren de Anjerkinderen van 17 tot en met 19 september een gezellig lang weekend voor kinderen van veteranen.

    Van 15 tot 23 jaar

    Deze activiteit is geheel gratis, want gezien het belang van goede opvang is er een subsidie van het Fond voor Vrijheid en Veteranenzorg. Alle kinderen van veteranen zijn welkom, in de leeftijd van 15 tot 23 jaar. Natuurlijk wel met toestemming van de ouders. Het zomerkamp is in Doorn op het bosrijke terrein van stichting de Basis. Daar kan van alles en nog wat ondernomen worden. Soms best sportief en ook stoer met survivalactiviteiten, maar je kunt daarnaast lekker creatief bezig zijn. Er is gespreksleiding aanwezig met veel ervaring en kennis op het vlak van veteranenzorg. Misschien best spannend, zo’n weekend, maar er is nog meer informatie op de site www.deanjerkinderen.nl.


    EINDE PERSBERICHT


    Noot voor de redactie: u kunt meer informatie krijgen over dit onderwerp bij Alies Vink: 0343 47 42 00, of a.vink@de-basis.nl.

    BeantwoordenVerwijderen